update

posted in: everything .2013-08-28 / 11:10:47 . 2 comments
via tumblr

<>

Nu känner jag att jag formulerar ord här när jag egentligen inte har något vettigt att skriva alls. Jag känner mig så oinspirerad till att skriva men jag får lite ont i hjärtat av att veta att bloggen står övergiven och det är så många som ändå klickar sig in hit varje dag. 

Så vad händer med mig då? Jag befinner mig fortfarande i Sverige. På grund av en elak visdomstand blev jag tvungen att stanna ett par dagar extra men det betydde även att jag fick mer tid med min familj så trots tandvärken var jag glad. Jag har varit på sommarbröllop i augustisolen, pussat på min lillebror och mina brorsöner, läst en massa böcker, spelat piano, tillbringat tid i skogen och ätit glass. Tyvärr glömde jag min kamera i Norge så jag har inte kunnat dokumentera några av dessa fantastiska stunder.

I morgon far jag tillbaka till Oslo. Samtidigt som jag sörjer över att min korta semester med min familj är slut så ska det ändå bli roligt att få komma tillbaka. Den första september flyttar jag in i ett nytt kollektiv tillsammans med tre nyfunna vänner och det kommer verkligen bli en ny start för mig.

Jag har också bestämt mig för att flytta hem i vår. Jag kommer att tillbringa en sista sommar hemma. Jag ska dansa på festivaler med mina vänner och bada i vågorna i havet på Öland med min familj. Därefter är det dags för mig att förbereda mig på allvar, för under hösten 2014 kommer jag att påbörja min stora resa runt jorden.

Detta blev lite utav en livsuppdatering. Nu ska jag njuta av de sista dagarna hemma i Västerås. Vi hörs igen om ett par dagar.

answers part III

posted in: questions and answers .2013-08-17 / 11:16:00 . 0 comments
Här kommer den tredje delen med svaren från min frågestund!

<>

om du mötte dig själv från när du startade bloggen 2009, vad skulle du säga till henne och vad tror du att hon skulle säga till dig? vad skulle ni tycka om varandra?
Jag skulle säga åt henne att sluta hata. Sluta hata sig själv och sluta försöka vara någon hon egentligen inte är, vägen framför henne skulle bli så mycket lättare då. Jag skulle berätta för henne att hon inte behöver oroa sig, utan att hon kommer finna sin plats i livet. Jag tror att hon skulle bli förvånad men även inspirerad över mitt nuvarande tankesätt. Jag idag kan inte förstå hur mitt sinne kunde vara så stängt och begränsat förut.
Jag vet inte om vi skulle tycka om varandra faktiskt. Jag tror att hon skulle tycka om mig, jag hoppas det i alla fall.

Om du skulle kunna åka tillbaka i tiden vart, när skulle du åka? 
Jag skulle vilja återuppleva en dag i min barndom. Då min mormor fortfarande var i livet, mina bekymmer var små och min storebror var min största idol (det är han typ fortfarande haha).

Om du skulle leva I en fantasi värld vilken skulle du leva i??? Jag skulle lätt välja Harry Potter! :D 
EEEEHHHH JAG MED!!!!!!!!!!!!!!!!

Har du någon speciell period nu? Jag har ofta olika frukost perioder, nu är det ägg, fil med frukt. Början av sommaren va det gröt m.m hehe ;) eller hur du tänker, klär dig eller hur du ser på andra människor. 
Jag har olika frukostperioder! Men nu verkar det som om jag är fast i en livslång grötperiod haha. Annars så vet jag inte riktigt. I olika perioder lyssnar jag på olika sorters musik, men det gör väl de flesta av oss.

När blev du intresserad av konst och att rita? 
Jag har varit det så länge jag kan minnas. Redan på dagis målade jag klippor i solnedgångar, skulpterade figurer i snön och skapade andra kreativa ting.Här kommer lite frågor om Oslo:


Hur trivs du i Oslo? 
Bra, just nu. Det har gått i vågor. Under de första två veckorna kände jag mig fri och lycklig. Efter första månaden hamnade jag i en svacka av ångest och panik och undrade vad i hela världen jag hade gjort för något. Jag var rätt ledsen ett tag och kände mig väldigt ensam. Sedan lärde jag känna några riktigt fantastiska människor som gjorde hela min vardag fantastisk.
Just nu har jag världens hemlängtan och det gör ont i hjärtat när jag tänker på att jag inte är hemma med min familj. Men jag åker hem och hälsar på dem om ett par dagar, längtar såå. När jag sedan återvänder hit är det dags för mig att lägga min nuvarande ensamhet i mitt källarrum bakom mig och flytta ihop med tre av de fantastiska människorna jag lärt känna. Det kommer bli en ny start i Oslo och jag kommer trivas mycket bättre då.
 
- Fina ögonblick i Oslo.

Har du skrivit in dig i nork Folkregistret? 
Jag har inte skrivit mig i Norge. Jag visste inte hur länge jag tänkte stanna i början och kände då att det var bäst att vänta med att skriva mig här och istället skaffa ett d-nummer istället för personnummer. Du får bo ett halvår här utan personnummer, därefter ser de helst att du skriver dig i Norge. Men eftersom jag kommer att flytta hem i vår så kommer jag inte skriva mig här.

Har du lärt känna många nya vänner? 
Jaaa!! Jag flyttar ihop med tre utav dem i början av september. Vårt kollektiv kommer bli världens mysigaste.

Vad skaffade du först - biljetten dit/bostad/jobb?
Precis i den ordningen: biljett hit (åkte först hit över en helg), bostad och sist jobb.

Bor du med dina kompisar eller i ett kollektiv? 
Jag bor just nu ensam i ett källarrum i en stor villa. Själva "källarlägenheten" delar jag med en annan tjej, som i princip aldrig är här. En kompis hemifrån bodde här med mig men hon har nu flyttat härifrån. Snart flyttar även jag som sagt, vilket ska bli roligt.

Hur mycket av lönen bör man räkna med går åt på att leva i Oslo? 
Eftersom jag varken festar eller konsumerar (förutom mat såklart) så lever jag ganska snålt. Om man bortser från hyran och sådant lever jag på mellan 1-2000 kronor i månaden.Tror jag sällan kommer upp i 2000. Ca 200 i veckan går till mat och de pengar som blir över går till biobesök, fika och annat roligt. Jag har insett att jag måste ut och göra saker, jag kan inte spara varenda krona och sitta instängd på mitt rum för i så fall blir jag galen till slut. 

Vad gör du och dina vänner på fritiden i Oslo? 
En natt satt vi och drack vin högt uppe på ett tak, en annan kväll gick jag och en vän på bio. Ibland köper vi mjukglass och sätter oss i en park men oftast blir det en kaffe eller liknande på någon uteservering. Alla jobbar så mycket så ibland är det svårt att planera in saker.

Vad fick dig att ta steget att flytta till Norge för att jobba? 
Sanningen är att jag egentligen kunde stannat hemma, sökt ett annat jobb i Västerås och haft möjligheten att spara precis lika mycket pengar som jag gör här. Dock beslutade jag mig för att flytta ändå. Jag ville komma till en ny stad och börja om på nytt, klara mig själv och få vara självständig. Jag såg och ser fortfarande flytten som en liten uppvärmning inför min kommande resa.

Vad jobbar du med i Norge? 
Jag jobbar som värdinna på en stor restaurang på aker brygge. Jag hjälper också till med att servera när det behövs. Dock är planen att jag ska börja arbeta som servitris där inom en snar framtid. När jag började hade jag ingen som helst erfarenhet av restaurangbranschen och eftersom det är ett exklusivt ställe kräver de erfarenhet och jag fick därför börja som värdinna.

Är det lätt att få bostad/jobb?
Bostaden jag har nu tog jag över från en vän hemifrån och lägenheten jag kommer flytta in i snart tar vi över från en jobbarkompis. Så bostad har jag bara fått genom kontakter, men det är lätt att hitta bostad här, dock är hyrorna skyhöga! Från att jag flyttade hit tog det två dagar för mig att få jobb. Jag tror det handlar om inställning, vill du ha jobb så får du det. Just nu är jag nöjd med mitt jobb, om jag söker annat återstår att se i höst.

books

posted in: books & music .2013-08-13 / 21:30:08 . 6 comments
Om sex dagar åker jag hem till Sverige. I åtta fina dagar ska jag äntligen få umgås med min underbara familj igen, jag kan knappt bärga mig! Med mig hem ska jag ta med mig alla sommarkläder, de behövs inte länge till. Tillbaka till Oslo ska jag ta med mig havregryn, kaviar, nya pennor och lite nya böcker som jag beställde idag.

Dessa två böcker är bland annat påväg till min svenska adress just nu. Jag är emot fångeskap i alla former och jag kommer aldrig i hela mitt liv någonsin sätta min fot inne på en djurpark igen. Djur som hålls i fångeskap för underhållnings skull är bland det äckligaste som finns. Valar och delfiner är bland de vackraste och häftigaste djuren som finns enligt mig och jag följer och stödjer kampen mot seaworld och valslakten till fullo. Med dessa böcker hoppas jag att jag får en djupare insikt i den kampen. Ric O'Barry är en av mina absolut största förebilder, jag blir så himla inspirerad och motiverad av eldsjälar som honom. 

När jag läst böckerna kanske jag skriver lite mer om detta.

answers part II

posted in: questions and answers .2013-08-06 / 10:41:00 . 3 comments
 
Andra delen med svaren från min frågestund.

<>

Detta kanske anses vara en konstig fråga, men vad tycker du om människans sätt att leva idag? 

Hade du hellre levt längre bak i tiden? Eller fram? 
Jag tycker att stor del av mänskligheten lever i en bubbla av pengar, konsumtion, makt och ytligheter och liksom har glömt bort vad livet egentligen handlar om: att leva. Om människan bara skulle slå sig fri från denna "bubbla" så tror jag att det är så många som skulle välja att spendera sin tid här på jorden på ett helt annat sätt.
Trots det tror jag faktiskt jag hade valt att leva i just den tid jag lever i nu därför att jag har så himla många möjligheter. Jag kan göra i princip vad som helst med mitt liv och den friheten är ovärderlig. 

Kommer du att sluta blogga inom en snar framtid? Ibland känns det som om du kommer försvinna
Den här frågan är svår att svara på. Bloggen har blivit en liten del av mig så jag tror inte den kommer försvinna helt på ett tag. Jag är dock osäker på om jag alltid kommer fortsätta blogga, kanske kommer denna sida, en dag, bli ett ställe där jag enbart visar upp min konst. Mina texter och tankar kanske försvinner en dag. 

När lärde du sig teckna så bra? :) 
Jag har ritat och målat under flera år så med åren har jag utvecklats mer och mer. Jag utvecklas fortfarande!

Hur många år var du när du kom in i din depression(vad jag förstått det så hade du mått dåligt för en tid..?) 
I nionde klass fick jag problem med maten och blev oerhört kroppsfixerad. Det fortsatte på gymnasiet. Jag satte så mycket press på mig själv i skolan att varken mitt psyke eller min kropp orkade med. Jag dalade i vikt, hade perioder då jag åt supernyttigt och perioder jag bara åt skit. Jag hade perioder då jag tränade superhårt varje dag och perioder jag kunde strunta i träningen i flera månader. Jag kunde verkligen inte hitta en balans och för varje dag hatade jag mig själv mer. Under mitt tredje år på gymnasiet blev kombinationen av pressen från skolan, all ångest, min dåliga självkänsla och hatet mot min kropp för mycket och jag bröt nästan ihop helt. Jag mådde så dåligt att jag vissa stunder inte visste vart jag skulle ta vägen. Jag skadade mig själv psykiskt och fysiskt. Det var även andra saker som hade stor betydelse till varför jag mådde så dåligt men de sakerna väljer jag att inte dela med mig av. 
När jag slutade skolan så kändes det som om en tung sten lättade från mitt hjärta. Jag fick andrum och tid till att tänka. Det tog ett tag för mig att acceptera att min insats i skolan var tillräcklig och efter ett tag insåg jag att min prestation i skolan till och med varit fantastisk. Jag började sakta men säkert må lite bättre. Jag bestämde mig för att ta en paus från stunderandet, jag har inte bråttom. Jag började måla upp drömmar och planer för framtiden, stora drömmar som fick mig att inse hur obetydliga alla mina tidigare problem var i jämförelse. Jag gav mig själv ett löfte, att jag skulle börja vara mig själv fullt ut och aldrig tappa greppet om den personen. Livet är det vackraste som finns och jag ångrar så att jag spenderat flera år åt att fylla mitt liv med onda tankar och mörker. Jag mår fortfarande inte helt bra idag. Mina tankar är ljusa och jag är fylld med drömmar, idéer och inspiration. Men jag har inte riktigt lyckas slå mig fri från hatet mot min kropp, en del onda tankar finns kvar. Jag hoppas att jag en dag kommer kunna bli fri från hela den sjuka utseendehets som existerar överallt, för den förstör så himla mycket. Själva livet är så mycket större och viktigare än hur våra kroppar ser ut. Min kropp kommer ta med mig på storslagna äventyr genom livet, därför tänker jag börja älska den. Det borde alla göra.

Känner nu att jag kanske svarade lite för mycket och kanske lite för personligt på den här frågan. Men det är ett så viktigt ämne som måste diskuteras. Jag vågar inte läsa igenom vad jag skrivit, då kanske jag ångrar mig och raderar allt.
via tumblr. 

Om du fick vara ett djur, vilket skulle du då vilja vara då?:3 

En delfin!

Har du tatuerat dig än? vet att du pratade om det förut!
Nej det har jag inte. Jag velar fortfarande.

Har du några syskon? 
Jag har tre bröder. Jimmie, Johan och Filip. De är 28, 18 respektive 7 år gamla. Jag har verkligen "en bror i varje ålder": en vuxen, en tonåring och en liten plutt, vilket är superkul.

hur mycket tid spenderar du framför datorn? 
Det är olika. Ibland mindre än en timme och ibland 2-3 timmar. Ibland mer. Är jag ensam så kollar jag mycket på film och serier, så det är väl det som tar upp så mycket tid.

vad är det bästa med ditt sovrum? och favorit rum i ett hus? 
Eftersom jag för tillfället bor i ett kallt källarrum fullt med spindlar så har jag väl ingenting jag är superfäst vid. Men det bästa är väl att det är en tillflyktsort där jag kan få egentid till mina intressen. Därför är också sovrummet favoritrummet i ett hus.

hur vill du bo? litet? stort? på landet/ i stan? utomlands eller i sverige? inredning? 
Litet, mysigt och enkelt. Jag vill bo nära naturen, långt ifrån stadsbullret. Om det blir utomlands eller i Sverige återstår att se, jag vill inte planera massa i förväg. Jag vill inreda mitt framtida hem med en mängder av kuddar, sittpuffar, mattor, ljuslyktor och växter. Personligt och bohemiskt.

jag älskar din "dystra" stil på dina akvarellmålningar, den är så vacker, men om du fick chansen skulle du då ändrra "din stil" mot en gladare?
Vad roligt att du tycker om den! Vad glad jag blir! Jag skulle aldrig vilja måla lite "gladare" då jag personligen tycker att dysterhet och sorg förmedlar djupare känslor, i alla fall när det kommer till min konst. Jag tror inte jag skulle kunna uttrycka glädje på samma sätt som sorg, det hade inte gått.

vad (om vi pratar rita/måla) skulle du vilja bli bättre på och vad tycker du själv att du är riktigt bra på? 
Jag skulle vilja lära mig hantera kol och kunna skissa snabba, verklighetstrogna porträtt av människor istället för att alltid behöva spendera timmar framför mina blyertsporträtt. Jag skulle även vilja lära mig bemästra olja och kanske våga ge mig på ett porträtt i färg. Eftersom jag låst fast mig själv i blyertsen i flera år så måste jag väl svara att det främst är blyertsen jag är duktig med.

I vilken ålder började du rita/måla mer seriöst?
Jag började rita porträtt när jag var runt 12 år gammal, så runt den åldern.
Teckningen till vänster ritade jag när jag var 11-12 år gammal. Porträttet till höger ritade jag under år 2012.
 
klottrade du i dina skrivböcker i skolan? vad ritade du i så fall?
O ja! Allt ifrån ögon, gamla ljuskandelabrar och cartoon-versioner av havsdjur till mönster, diamanter och halvelaka karikatyrer av lärare, haha.

Tips på saker man kan göra om man är huuur sugen som helst på att rita, men hittar ingen inspiration eller allt man gör bara går åt pipsvängen? haha ;) 
Jag skulle själv behöva lite tips på den fronten. Jag är inne i sådana svackor titt som tätt. När det kommer till mig själv så försöker jag aldrig tvinga fram inspirationen, istället försöker jag hitta den genom att se en film, lyssna på musik, läsa en bok eller studera vackra foton. Sen får det ta den tid det tar helt enkelt. 

Favoritmat? 
Havregrynsgröt, dock kanskte det är mer "frukost". Jag tycker verkligen om all mat!

Kommer du försöka ställa ut din konst någon gång? :) 
Åh jag vet verkligen inte. Jag vill ju inte "satsa" på min konst egentligen, utan jag vill ha det som en hobby bara. Jag vet inte alls vad jag ska göra med alla mina teckningar och målningar som bara blir fler och fler. Jag har haft tankar om att sälja mina orginal, trycka upp prints på några och en massa annat. Jag vert verkligen inte vad jag vill göra?

om du bara kunde behålla antingen synen eller hörseln, vilken skulle du välja bort? 
Jag skulle aldrig vilja mista min syn, därför svarar jag hörseln.

vad väljer du av att aldrig mera rita/måla, eller aldrig mer höra musik? 
Åh vad svårt. Aldrig mer rita och måla tror jag, fastän det gör ont inombords att ens tänka den tanken.

answers part I

posted in: questions and answers .2013-08-01 / 21:20:00 . 5 comments
Första delen med mina svar från frågestunden.

<>

Har du några cravings?
Jag kan inte klara mig utan te, det går bara inte!
via tumblr.

Ungefär i vilken ålder skulle du vilja få barn om du nu måste välja?
Just nu så känner jag att jag vill bilda familj när jag är ungefär 30-35 år gammal. Jag älskar barn men jag har så mycket jag vill hinna med i livet för min egen skull först.

Dina topp sju favoritböcker (haha, Harry Potter räknas som en bok :p)?
Under de åren jag studerade på gymnasiet läste jag knappt någonting alls, skolböckerna var tillräckliga då. Därför ligger jag lite efter i bokvärlden just nu och vet inte om jag kan nämna sju favoriter riktigt än. Här kommer dock ett par böcker jag tycker är väldigt bra och som jag läst flera gånger: Patient 67, Vilja av sten (senare utgiven under namnet 127 timmar), Svindlande höjder, Låt den rätte komma in och.... Harry Potter!!
Jag ska ta och beställa hem lite nya böcker snart så jag får komma med en ordentlig lista om ett par månader. Lämna gäääärna boktips!!

Dina topp sex favoritserier?
Six feet under, Breaking bad, Dexter, The walking dead, Game of thrones & Friends. Andra serier jag tycker om och följer är: Homeland, Sons of Anarchy, Sherlock, Downton Abbey och Hannibal.

Dina topp fem favoritfilmer?
Det är omöjligt för mig att välja ut favoriter (förutom Edward Scissorhands). Jag kan lista fem bra filmer, men om jag ska välja ut mina favoriter så måste jag sitta och grubbla i timmar. Här kommer fem stycken bra filmer i alla fall: A clockwork orange, Atonement, Pulp fiction, American Beauty och Memento.

Var är enligt dig den bästa platsen på jorden?
Där min familj är, alltid.
min fina lillebror som jag saknar så himla mycket.

Hur bred är din säng?
90 centimeter!

Vad är det bästa med sommaren?
Naturen, havet och växterna!

Vilken årstid är din favorit?
Ingenting kan slå en solig höstdag.

Du verkar ha en fantastisk inställning till livet. Du verkar också väldigt medveten. Så min fråga är, hur gör du för att inte förgås av tanken på att så mycket i samhället och världen inte står rätt till? Själv bubblar jag av ilska, det är så långt ifrån hållbart.
Tack för de fina orden, vad glad jag blir!
Jag tänker och funderar över så himla mycket. Vår existens, meningen med livet, döden och allt liv på vår planet finns ständigt i mina tankar. Det är som du säger, mycket står inte rätt till i världen. Människor lider, djur behandlas illa och vår vackra natur förstörs mer och mer. Ibland gör tanken av dessa faktum så ont att jag nästan börjar gråta. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag hade kraften att göra allting bra. Jag önskar att alla människor kunde sluta bry sig om pengar, makt och ytligheter och istället hjälpa varandra, sprida kärlek och se till att allt och alla får det bra på jorden.
Som enskild individ så försöker jag hålla de värderingar och tankar jag har vid liv. Håller jag kvar vid dem så kan jag göra världen lite bättre på mitt sätt, genom att älska, behandla alla människor lika, ta vara på min tid här på jorden och i framtiden bidra med min hjälp genom volontärarbete. Målet i mitt liv är att få hjälpa människor, ge allt jag har och få tillbaka något som är så mycket mer värt än pengar. Jag är medveten och tänker göra någonting stort utav det! Det är svårt att förändra världen ensam, men jag vill bidra med det jag kan.

När "hittade" du dig själv, om du förstår vad jag menar?
Jag håller fortfarande på att "hitta" mig själv, jag är nämligen inte helt där än.
Men jag är på god väg. Efter gymnasiet har jag slagit mig fri från de flesta onda tankar som tidigare infekterat mitt sinne. Jag har också byggt upp stora drömmar och planer inför framtiden, drömmar och planer som väntar på mig och som jag kommer har möjligheten att genomföra, bara jag kämpar.
Jag hade under så många år anpassat mig efter andra, till slut blev jag trött på det. Jag gjorde mig hela tiden mindre för att på så sätt kunna passa ihop bättre med människorna omkring mig. Det gör jag aldrig mer. Jag tänker aldrig mer göra mig mindre för någon och jag vill inte vara någon annan person än just den jag är. När jag bestämde mig för det kunde jag äntligen börja jag lära känna mig själv, på riktigt.

En eller flera filmer man bara måste se?
Kolla in min kategori "movies" :)

Om du fick bestämma hur skulle världen då se ut?
Det skulle vara en plats där människan, djur och växter levde i harmoni och inte skadade varandra. 
via tumblr.

Har du kommit vidare på din världsresa?
Jag har lyckats spara ihop halva min budget!! Det har tagit en liten stund, min budget är inte så liten hehe. Norge är ju mitt första steg mot min resa och som det ser ut nu så kommer jag bo kvar här tills i vår. Jag vill inte bestämma något riktigt än men just nu så känner jag att jag vill tillbringa nästa sommar i Sverige...men vi får se. Något som är hundra procent säkert är att jag kommer ge mig av på min långresa någon gång under 2014 (Mitt hjärta började plötsligt banka snabbare nu, haha). 


linda


Linda Sundell

21 vårar och drömmer om att få se hela världen.
Det här är en plats för mina tankar, drömmar och min stora kärlek för konst, naturen, film och musik.

Låt inte rädsla hindra dig från att gå din egen väg, rädsla är livets stora motståndare.
Bli fri från den och du kan åstadkomma vad du än väljer att ägna din tid åt. Din tid på jorden är din, ingen annans.

Kärlek och frihet är det vackraste som finns och är något alla människor har rätt till.

artbylinda@hotmail.com