att utvecklas

posted in: everything .2013-02-28 / 19:57:24 . 4 comments
Jag bläddrade lite i arkivet för några dagar sedan och fastnade vid dessa bilder. Ögat till vänster är från min första tutoiral någonsin och det ritade jag i slutet på 2009. Ögat till höger ritade jag i slutet av 2012. Vilken skillnad det är mellan dem! Främst när det gäller realism! Dessutom är ögat till höger tre gånger större än ögat till vänster i verkligheten. 

Ibland är det svårt att se att man hela tiden utvecklas inom konsten. Ger man inte upp och fortsätter att öva så lovar jag er att man efter ett tag kommer se skillnad, jag tror inte det finns en gräns för hur mycket man kan utvecklas! Jämför två teckningar med några års mellanrum så kommer ni se skillnad ni också!

pattern

posted in: interior .2013-02-27 / 00:54:36 . 5 comments

Hemma hos mig pågår en renovering för fullt. Mina föräldrar beslutade nämligen sig för att göra om vardagsrumet, köket, hallen samt mina bröders rum.. samtidigt! Denna fantastiskt fina bohemiska tapet pryder nu väggarna i vår hall.

Det blev lite tapet över, som jag fort som tusan lade beslag på! Jag tänkte nämligen experimentera med den och på något sätt få med den i en målning eller en teckning kanske. Vi får helt enkelt se vad jag väljer att göra, något kreativt ska det bli i alla fall.
Har någon av er ett förslag på vad jag kan hitta på?

answers part II

posted in: questions and answers .2013-02-26 / 01:29:23 . 4 comments
Hej jag undrar om du kan göra en tutorial på hur du ritar en näsa! :)
Jag lade upp en tutorial igår! Här är länken till den.

Dina konstverk är fantastiska! Vilket verk är du mest nöjd med? Har du någon absolut favorit?
Tusen tack snälla du! Egentligen har jag väl inget favoritverk.. Men rent teknikmässigt är jag fortfarande mest nöjd över mitt porträtt på Ian Somerhalder. När det kommer till akvarell så tror jag faktiskt att målningen på bilden nedan kan sluta som något fint. Vi får se helt enkelt.
-akvarellmålningen jag håller på med just nu.

Har du någon favoritkonstnär som inspirerar dig?
Jag har aldrig varit särskilt insatt i konst och har därför inte heller någon favoritkonstnär. Jag hämtar mycket hellre inspiration från musik, foton och film än från andras konstverk.

vad är din favorit film/bok/låt?
Jag älskar som sagt film och har hur många favoriter som helst.. Men en film som länge har varit väldigt speciell för mig är Edward Scissorhands, blev förälskad i den när jag var elva år gammal. När det kommer till böcker så har jag ännu inte släppt taget om Harry Potter-serien. Förutom den så tycker jag väldigt mycket om klassiker, svindlande höjder är en utav favoriterna. 
Låtar fastnar jag för i perioder så det är lite svårt att bara välja en, jag kanske får ta och tipsa om musik lite oftare.

Vad är din dagsrutin en söndag?
Söndagar är verkligen mysdagar för mig, dagar då bara brukar vara för mig själv. Jag gör inget särskilt då utan jag spenderar slutet på veckan med att dricka te, lyssna på musik, titta på en bra film, spela piano eller rita och måla.

Hur är din "ritrutin"? (var, hur, med någon musik etc)
Var: Intryckt i ena hörnet av mitt rum framför den enda lediga ytan, eller sittandes i skräddarställning i min säng/på mitt golv. När: jag ritar och målar nästan alltid mitt i natten och jag lyssnar alltid på musik. Just nu spelar jag alla Sigur Rós album, går inte att beskriva med ord hur bra dem är.

Om du hade haft en miljon kronor, vad hade du gjort då?
Jag hade först köpt några riktigt fina presenter till mina nära och kära.
Därefter hade jag skänkt bort pengar till olika hjälporganisationer och projekt, bland annat: läkare utan gränser, unicef, rädda barnen, wwf, Rick O'barry's dolphin project med mera. De pengar som blev över hade gått till min långa drömresa.
-en del av pengarna hade gått till organisationer som kämpar för världens djur.

Är Requiem for a dream en film som ger en mardrömmar haha?
Om man säger såhär, filmen visar den mörka sidan av droger på ett väldigt brutalt sätt. Den är obehaglig och skrämmande men om den ger mardrömmar eller inte beror ju på hur känslig tittaren är.

Vad gör du när ingen annan är i närheten och ser på?
Jag sjunger! Ibland kan jag även lägga mig raklång på golvet med fin musik i öronen och bara försvinna en stund.

Har du någonting döljt inom dig som ingen annan vet?
Ja det har jag. Har vi inte alla det?

Favoritregissör? 
Malick, Kubrik och Tarantino är topp tre. Men har så många andra jag tycker om samt så har jag många kvar att upptäcka!

Vad handlade ditt projektarbete om? Sitter hemma och sliter med mitt och är nyfiken på vad andra har gjort, he.
Tillsammans med tre andra klasskompisar drev jag ett UF företag! Vi tillverkade en liten kokbok som fokuserade på små gulliga och roliga frukostar. Alla intäkter skänkte vi till Unicef.

Beskriv dig med 3 ord?
Kreativ, drömmande och tänkande.

Vem står dig närmast i din familj?
Min mamma, min fina mamma.
- ett foto jag tog på min mamma på gotland i somras.

Bästa maträtten?
Detta kanske inte räknas som en komplett maträtt men jag måste svara: havregrynsgröt!!!!!! Det är det godaste som finns, är besatt av det.

En person som du VERKLIGEN kan lita på?
Måste återigen svara min mamma. 

Skrattade senast?
Jag skrattade senast tillsammans med min bror Johan. Vi ska alltid hålla på och driva och dryga med varandra.

Bästa artisten?
Kan inte bara välja en artist/ett band. Här kommer mina absoluta favoriter vars musik jag inte kan leva utan:
Arcade Fire, Beirut, Sigur Rós, Devendra Banhart och Tame Impala.


PORTRÄTT STEG FÖR STEG - DEL II (NÄSAN)

posted in: Tutorials .2013-02-24 / 19:49:39 . 12 comments
Här kommer andra delen i min så kallade "tutorial/stegförsteg"-serie där jag visar hur jag går till väga när jag bygger upp ett porträtt!

I den här "steg-för-steg"-serien så beskriver jag som sagt hur jag gör när jag ritar, vilka detaljer jag tänker på, hur jag skuggar och hur jag ritar proportionerna i ansiktet. I denna del ritar jag näsan!
Dock ritar jag som sagt av en bild då jag ritar ett porträtt som föreställer Rooney Mara, (I det här inlägget fick ni gissa vem det var jag ritade av, några av er lyckades gissa rätt!!) så jag ritar ju av ett specifikt utseende.
Som jag nämde i första delen av denna tutorial-serie så går processen i princip likadant till varenda gång jag ritar ett porträtt, oavsett vem det föreställer.
Så skulle jag rita en näsa på fri hand så skulle jag bygga upp den på samma sätt och ta med liknande detaljer som jag visar i denna del, fast näsan skulle se annorlunda ut i form och liknande.

När jag ritar näsor så upprepar jag samma procedur om och om igen: jag ritar en skugga, smetar ut den med en stompfer och ritar sedan ett nytt lager med "en skugga" som jag sedan smetar ut igen.
Jag tror och tycker att det mest handlar om skuggor när det gäller att rita näsor och inte så mycket om detaljer..Målet när man ritar en näsa är ju att man vill att den ska se tredimensionell ut, jag menar att det ska se ut som om den liksom "sticker ut" från pappret. 

Nu kör vi igång med tutorialen! Jag har försökt att förklara alla steg så bra jag kan och jag hoppas att några av er får lite tips och inspiration från detta inlägg! Har ni frågor är det bara att lämna en kommentar så ska jag försöka svara så gott jag kan på dem!

Varning för långt inlägg!


Det första jag gör när jag ska rita näsan i ett ansikte är att jag helt enkelt placerar ut den. Jag utgår från bilden jag ritar av när jag placerar ut näsan och ritar dess form. Nu är denna näsa inte 100% vinklad rakt fram utan den är , som ni ser, svagt vriden åt ena sidan.
När ett ansikte är lite vridet så träffar ljuset ansiktets alla delar olika, vilket oftast resulterar i att skuggorna blir mörkare på den sidan av ansiktet som är "bortvriden från ljuskällan" om ni förstår vad jag menar. I detta fall betyder det att skuggorna på vänster sida om denna näsa kommer bli en aning mörkare.
Här är samma bild fast med lite utritade linjer! Dessa linjer visar de avstånd och proportioner och tänker på då jag placerar ut näsan. Dock varierar ju dessa avstånd och proportioner givetvis från person till person.

De svarta strecken visar näsans längd och näsans bredd. Längden bedömer jag i detta fall genom att titta på avståndet mellan ögonbrynets undersida och nästippens slut. Bredden bedömer jag genom att titta på avståndet mellan de två näsvingarna. Nu till alla blåa streck jag har markerat ut:

1: Denna linje visar var någonstans på teckningen den vänstra näsborren hamnar om man skulle dra en linje från den rakt upp. Hehe hoppas ni förstår hur jag tänker!
2: Denna blåa linje visar att mitten av den högra näsborren hamnar precis rakt under ögonbrynets nedre hörn/slut.
3: Denna linje visar hur början på ögat hamnar precis mellan näsborren och näsvingen.
4: Slutet på näsvingen hamnar i detta fall rakt under det ställe där ögonvitan i ögat börjar.
5: Denna linje visar avståndet från näsvingen till ögats bortre hörn eller vad man nu ska kalla det.

Det jag försökte visa med dessa linjer är att jag tittar på hur olika saker i ansiktet förhåller sig till varandra när jag ritar och placerar ut olika delar i ansiktet. Självklart så är dessa förhållanden olika i alla ansikten men principen är densamma! Tänk er tillexempel ögats början, jag tänker mig en osynlig vertikal linje och tittar då vart någonstans på näsan denna linje skulle hamna ( linje nr 3 ).. Åh det är så svårt att förklara men jag hoppas att ni förstår hur jag menar!
1.
-När näsan är utplacerad så fyller jag först i näsborrarna ordentligt. I detta fall är det även en svart markant skugga på den vänstra sidan vilken jag även har fyllt i. Använder en mjuk penna till detta, 5B-8B.
- Ser ni de blåa ringarna jag markerat ut? Jag ville bara visa att jag där har ritat två små väldigt svaga ringar i blyerts (vilka knappt gick att se så därför markerade jag ut dem). Jag har nämligen markerat ut de områden på nästippen som är allra ljusast. Dessa områden kommer jag undvika hela tiden så att det förblir lika vita som pappret.
- Med en 2B penna har jag svagt ritat två skuggor som markerar näsbenet. Den högra skuggan börjar vid ögonbrynet och går ned mot tippen. Den vänstra skuggan likaså men jag har, som ni ser, inte ritat det vänstra ögat än. Jag skuggar alltid med pennor som har hårdheten mellan 2B-4B och bygger gradvis upp dem så de blir mörkare. Jag trycker aldrig hårt så det blir mörkt på en gång!
2-3. Med hjälp av en stompfer smetar jag ut skuggorna jag ritat längs näsryggen. Med stompfern skuggar jag även en skugga längs näsborrarna och näsvingarna.
4. Alla skuggorna är här bearbetade med stompfern.
5. Med en penna (2B-3B) ritar jag ljusa skuggor under nästippen. Rooneys näsa har som en liten skugga som går upp lite mitt på tippen då den ritar jag också ut.
6.Mellan det mörka svarta partiet och ena sidan av skuggan lämnar jag ett ljust område (se pilen). Nu gjorde jag så för att orginalbilden hade en liknande skugga men har även sett att det är så ibland även på andra näsor. 
7. När jag försiktigt ritat ut alla skuggor så smetar jag ut dem med stompfern.
8. Markerar svagt ut de områden på näsryggen som är allra ljusast och ska få förbli helt vita. Precis som jag gjorde på nästippen på bild nr 1.
9. Jag skuggar hela näsan svagt med en stompfer. Pilarna visar de områden på näsryggen och nästippen jag har lämnat helt vita.
På bilden ovan ville jag bara visa skillnaden mellan två skuggor. Den vänstra skuggan har jag skapat genom att trycka rätt hårt med pennan direkt och sedan smetat ut den med en stompfer. Skuggan blir då rätt hård med synliga "kanter". Så skuggar jag aldrig. Den högra skuggan har jag däremot byggt upp genom att rita lite löst och smetat ut det för att sedan upprepa samma procedur. Jag skuggar då "lager på lager" och får en mjuk skugga med mjuka kanter. Jag vet inte om detta gäller på alla papper dock men jag upplever att jag får finast skuggor på det papper jag använder när jag skuggar som skuggan till höger visar.
10. Med pennan ritar jag ut en svag skugga uppe vid ögonbrynet.
11. Mellan näsryggen och nästippen ritar jag även ut en skugga. Jag ritar även ett till lager med skuggor över hela näsan.
12. Här har jag smetat ut alla skuggor med stompfern igen och nu fått skuggor som är mörkare (jämför med bild nr 9). Ju mer jag arbetar med stomfern och ritar skuggor lager på lager desto mörkare skuggor får jag.
13-14-15. Genom att rita ut skuggor, smeta ut dem med stompfern och sedan upprepa proceduren bygger jag gradvis upp mörkare skuggor under och runt nästippen. Det vita området som ligger vid vänster näsborre får sig en omgång med stompfern så det inte är helt kritvitt. De ljusaste partierna på nästippen låter jag dock fortfarande bli.
16-17. Jag ritar och skuggar hela näsan med stompfern (utom de områden som ska vara helt vita) och fortsätter att bygga på skuggorna så de blir allt mörkare.
18. Nu har alla skuggor nått en nyans jag är nöjd med. Det jag gör då är att jag med en mörkare penna (3B-5B) ritar ut "småskuggor" som ger lite extra djup och detaljer på näsan. Nu ritar jag som sagt av en bild men områden som ofta kan vara lite mörkare är områden under ögonbryn, på sidan av näsan, under nästippen samt i hörnet där näsvinge och näsrygg möts (se pilar).
19. Alla skuggor smetar jag sedan ut med stompfern (som alltid).
20. Huden är ju knappast fläckfri så med hjälp av en stompfer ritar jag dit små fläckar/fräknar. Nu är ju inte Rooney Mara fräknig men jag passade på att rita det så ni får se hur jag gör fräknar. Jag ritar alltså inte med en penna utan jag använder stompfern och gör olika stora fläckar med den.
21-22. Jag tappade bort min stora klump med knådgummi så jag fick använda denna lilla plutt idag när jag ritade. Det jag gör med knådgummit är att jag "duttar" det över fläckarna jag ritat så att de försvinner lite. Därefter highlightar jag de partier som ska vara vita med hjälp av det. Jag är inte rädd för att skuggorna kommer se lite fläckiga ut för jag tycker att det ser lite verklighetstroget ut när allt inte är perfekt.
23-24. Här "binder jag ihop" ögat och näsan lite mer med skuggor och lite detaljer. Jag ritar först med penna och skuggar sedan ut det med stompfern.
25. Jag ritar ut ännu fler detaljer i from av små fläckar och skuggor för att få mer djup i teckningen. Dessa ritar jag ut med en penna (3B-5B).
26. Med stompfern mjukar jag upp alla detaljer. Med ett knådgummi duttar jag sedan lite överallt så jag highlightar de ställen som ska vara ljusa och gör även små ljusa detaljer i form av fläckar och liknande. Detta är för att huden ska få lite struktur och mer liv. 
Sådär! Då var näsan klar. 

Som jag nämde tidigare så bygger jag upp näsan genom att upprepa en process som består av att rita en ljus skugga och sedan smeta ut den med stompfern. Jag bygger gradvis upp skuggorna till en nyans jag är nöjd med och avslutar med att highlighta delar med knådgummi och rita detaljer i form av små mörka skuggor och ljusa och mörka fläckar.
Ett tips när det gäller att rita hud (oavsett om det är på en näsa, en kind eller liknande) är att inte vara rädd för att det blir en aning fläckigt. På bilden ovan sen ni ojämnheter i skuggorna på näsan och bland annat i skuggan mellan ögat och ögonbrynet. De olika nyanserna av skuggor, fläckarna och de små detaljerna är det som, enligt mig, ger teckningen liv.

-.-.-.-

I nästa del är det dags att rita munnen! Dock lägger jag inte alls ned lika mycket tid på munnen som jag gör med ögat och näsan så det lär bli en kortare tutorial. Därefter ska jag visa hur jag skissar upp övriga ansiktsformen, skuggar huden och lite sånt. 

Jag har verkligen lagt ned tid på detta inlägg och försökt förklara hela min ritprocess så grundligt som möjligt! Förhoppnigsvis uppskattar några av er mina tutorials i den här "steg-för-steg"-serien då jag visar hur jag bygger upp ett porträtt. Kram på er!
 

godnatt

posted in: everything .2013-02-24 / 02:04:10 . 1 comments


Har suttit och ritat i flera timmar nu, mitt i natten som vanligt. Min rygg värker då jag suttit hukandes i skräddarställning i min säng.. Ibland önskar jag att jag hade en bekväm stol och ett bra skrivbord att sitta vid när jag ritar.

Nu ska jag gå och lägga mig och för första gången på länge ska jag inte ställa klockan i morgon bitti.
I morgon kväll/natt är det nämligen dags för oscarsgalan, så jag behöver sova ut lite Jag ska hem till min andra familj, familjen Abdali, och vara vaken hela natten. Galan slutar tidigt på morgonen (svensk tid) så för att inte somna ska vi duka fram massor med godis och annat gott. Det har blivit lite av en tradition för oss och det kommer bli så himla mysigt. 

Answers part I

posted in: questions and answers .2013-02-23 / 14:11:44 . 1 comments
vad är lycka för dig? 
Lycka för mig är att få vara med om fantastiska upplevelser och att i den stunden få dela dem med människor jag älskar.

hur ser en perfekt dag ut? 
Med en skål full med gröt och en tekopp sitter jag invirad i en mysig filt med en bok eller en bra film framför mig. När frukosten är uppäten spenderar jag resten av morgonen i sängen med skissblock, pennor, penslar och färger. Efter jag ätit lunch (och druckit mer te) går jag en lång promenad i skogen. När solen gått ner och mörkret tagit över möter jag upp mina fina vänner. Tillsammans lyssnar vi på fin musik, för intressanta diskussioner, skrattar en del och kanske ser en film, spelar ett spel eller går ut och dansar galet hela natten lång. 

Hur gör man för att inte tappa kontakten med nära vänner när man slutar gymnasiet, man flyttar, börjar umgås med andra och förändras? När det känns som att man förlorar alla man inte vill förlora men inte kan göra någonting åt det för att det inte hjälper att envist försöka för att det bara blir jobbigt?
Åh sånt här är så himla svårt. Jag tror att om man bara vill så går det att ha kvar alla gamla vänner man absolut inte vill förlora. Jag har många vänner som har börjat/ska börja studera och vänner som ska flytta/har flyttat från min hemstad, vilket såklart känns i hjärtat. Men samtidigt har ju även jag stora planer framför mig. Man skiljs åt, det går inte att göra så mycket åt det. Men jag tror att de vänner man står närmast aldrig riktigt försvinner. Jag har genom åren glidit ifrån många vänner, vänner jag trodde jag skulle ha kontakt med livet ut. Men jag har även hållt ihop med många vänner, även fast vi gått olika vägar, och jag tror att de är just de vännerna som aldrig riktigt kommer försvinna.
-Min fina vän Hanin och Jag i somras. En vän jag aldrig någonsin kommer släppa taget om.

hur vill du att ditt liv skall se ut om 10 år?
Om tio år vill jag jobba som läkare utan gränser på en plats där nöden är stor. Jag vill hjälpa och ge så mycket jag kan och känna att jag som en enda person faktiskt kan göra stor skillnad. Jag vet inte om jag kommer ha en fast punkt i mitt liv i form av boende eller familj, jag vägrar planera så långt.
 
vilken hårfärg använde du när du färgade håret? :)
Jag köpte ett slingkit från schwarzkopf som bara blekte håret 2-3 nyanser. Jag slingade dock håret en andra gång då jag ville ha det lite ljusare. Använde ett likadant slingkit vid andra färgningen.

hur lång är du & vad väger du?
Jag är 175 cm lång!
På grund av att jag länge har haft ett dåligt (och ibland skadligt) förhållande till min kropp så har jag sedan ett par månader tillbaka slutat väga mig. Jag vill inte att några siffor ska styra min yttre syn på mig själv. Jag mår så himla mycket bättre av att inte väga mig ska ni veta, trodde aldrig att det skulle ge så mycket. Släng vågen tjejer och fokusera på att äta och må bra, innifrån och ut. Allt känns så himla mycket enklare då.

saknar du gymnasiet?
Jag saknar många fina klasskamrater som jag tyvärr inte har sett på väldigt länge nu. Men jag saknar inte lektionerna, proven och läxorna haha! Det är så befriande att vara fri från allt sådant nu.

säljer du dina teckningar, och om ja, hur gör du då? kan du inte berätta om hela processen från beställning till att bilden skickas till en kund? :)
Just nu försöker jag sålla ut vilka orginalteckningar jag tänker släppa iväg och jag funderar även på om jag ska skicka efter prints på några verk och sälja (om nu någon skulle vara intresserad av det)..
Jag tar också emot beställningar, i mån av tid. Vid en  beställning så får "kunden" först betala ett förskott till mig, därefter börjar jag rita på beställningen. När teckningen är klar skickar jag en inscannad version till "kunden" som får godkänna den. Sedan sker resten av betalningen och efter det skickar jag iväg teckningen på posten, ihoprullad i ett "rörliknande" paket. 
-en teckning jag håller på med just nu, dock inte en beställning.

:) Hej. Du skriver ofta i förbigående att du ska jobba eller träna. 
Vad jobbar du med? Vad tränar du för något?
Hejhej! Just nu jobbar jag i en liten fiskbutik här i Västerås. Jag kokar fisksoppa, filéar fisk och klyver krabbor haha. Men jag har planer på att inom en snar framtid flytta till Norge för att jobba och spara ihop lite pengar, ska försöka komma iväg innan sommaren i alla fall!
Nu har jag inte tränat på kanske två veckor då jag varit/fortfarande är dålig i halsen. Men annars så tränar jag styrka och kondition då jag har gymkort på actic. Jag går också på en del zumba och afrodans-pass när jag känner för det! I höstas konditionssimmade jag även en del vilket jag saknar lite. Utöver det så blir det mellan 3 och 5 timmars powerwalk i veckan.
Jag utövar den träningsform jag känner för och när jag känner för det och enbart för att jag ska må bra. Jag försöker att inte ha någon press eller liknande på mig, det bara förstör.

Du verkar ha så många drömmar och planer...varför ger du dig inte bara iväg? Det är enkelt! Du skriver att du jobbar, så antagligen har du pengar, eller kan spara ihop pengar. Jag känner igen mycket av dig i en bekant, som så gärna ville sväva iväg, resa och bara vara kreativ hela dagarna, men som var så rädd och tvingade in sig i de där "måsten" som skapas av samhället. Tex: Du måste ha en utbildning, du måste jobba och spara till framtida lägenhet etc etc. NEJ det måste man inte. Vet att du gick natur och tycker många natur människor är fast i den synen. GE DIG UT! SPRID DIN FANTASTISKA KONST! UPPLEV! LEV! Det finns inga måsten.
Fina fina du<3 Jag ska ge mig iväg, min dröm om att påbörja min långa resa upptar mina tankar hela tiden, varje dag. När jag gick på gymnasiet så var tanken att jag skulle börja plugga vidare nästan direkt efter studenten. Men idag, när jag kommit underfund med vad jag vill göra och få ut av livet de närmsta åren så vet jag att jag inte kommer ta upp studierna än på ett tag. Jag tänker inte börja plugga eller permanent bosätta mig, för jag vill inte, jag vägrar göra det.

Min största rädsla är att jag ska fastna i samhällets rutiner och "måsten" där utbildning, jobb, pengar och konsumtion ses som det enda viktiga i livet. Precis som du säger så finns det inga måsten och jag tänker kämpa emot dessa rutiner med allt jag har. Min tid på jorden är bara min och jag själv väljer hur jag vill spendera den, ingen annan.

Men... för att jag ska kunna uppfylla min dröm om att en dag ge mig ut i världen och styra mina steg vart jag än vill utan att behöva stanna upp någonstans så behöver jag säkerhet, säkerhet som tyvärr består av pengar. Faktum är att jag behöver en rejäl budget, för nästan allt i världen styrs sorligt nog av pengar. Det jag gör just nu är att jag sparar varje liten krona jag får över till min resa. Men med det jobb jag har idag är det omöjligt för mig att spara de pengar jag behöver för att jag ska kunna ge mig iväg i slutet på detta år/i början av nästa år (vilket är min tanke). Det är också därför jag planerar att flytta och jobba i Norge en tid. . Även om det kommer vara en period av rutiner, jobb och pengar så är det nödvändigt.

Men en sak är säker, varje liten krona som blir över kommer sparas, sparas för att jag en dag ska kunna uppfylla min dröm. När jag väl har påbörjat min resa så kan jag heller inte säga om jag någonsin kommer komma hem igen, vem säger att jag någonsin behöver det?

Jag vägrar planera framtiden bara för att samhället säger att man "måste" när man egentligen inte behöver det! Visst, jag har min dröm om att en dag börja utbilda mig till läkare men det är inte för att jag en dag ska bosätta mig i en villa, jobba på ett sjukhus i närheten och för att sedan, resten av livet, fastna i en ond cirkel av jobb-pengar-vardag. Jag vill bli läkare en dag för att jag återigen vill ge mig ut i världen, hjälpa andra och göra skillnad. När jag/om jag väljer att börja studera kommer jag bli fast ett tag, men sedan är det återigen faktiskt ingenting som kan hålla mig kvar. Åh vad allt blev flummigt nu för egentligen vill jag inte ens "planera"eller tänka så långt fram nu, för jag kan egentligen aldrig veta om min läkardröm finns kvar om ett par år!

Jag vet att jag mitt tänk just nu består av "jag vill vara fri och göra precis vad jag vill" men det kommer kanske inte alltid vara så. När och om jag en dag känner att jag vill slå mig till ro för gott, skapa en vardag och kanske bilda familj så tänker jag göra det då. Tills dess vill jag vara fri.

Förlåt för världens längsta och flummiga svar. Det är så himla svårt för mig att förklara exakt hur jag tycker och tänker, men jag hoppas ni förstår min grundtanke. Min tid på jorden är bara min och jag själv bestämmer hur jag vill spendera den. Jag tänker aldrig göra mina drömmar eller värderingar mindre, inte för någon.

ask me anything!

posted in: everything .2013-02-20 / 19:28:57 . 28 comments
Min vardag är så oinspirerande just nu att jag nästan börjar gråta.. När jag inte finner någon inspiration så har jag även svårt att fylla min blogg med nya inlägg. Jag hoppas att jag fram till helgen lämnar min nuvarande dvala och  att min själ och mitt sinne är en aning ljusare.

Tills dess tänkte jag passa på att ha en frågestund, det var rätt längesen. Får titt som tätt frågor bland alla fina kommentarer ni lämnar, så ibland är det smart att samla dem på ett och samma ställe. 

Fråga vad ni vill, så svarar jag på era frågor om ett par dagar!

days of heaven

posted in: movies .2013-02-18 / 21:43:04 . 1 comments
 

Days of Heaven - En utav Malicks många visuellt vackra filmer, från 1978.
En film som stannade länge i mina tankar efter att jag hade sett den, mest på grund av att den var en fröjd för både öga och öra. Musiken är kusligt förtrollande och skriven av Ennio Morricone.

en liten pojke

posted in: photography .2013-02-16 / 12:00:00 . 4 comments
Igår blev jag faster för andra gången då min storebror Jimmie och hans flickvän Sanna fick en andra son.
Jag önskar dem all lycka i livet och kunde inte vara gladare för deras skull.


Jag tog denna bild på min lillebror Filip och bebisen för någon timme sedan.
Han är så duktig med små barn, lilla, stolta farbror Filip.
 

Svar på kommentar - Bristol

posted in: everything .2013-02-14 / 10:31:00 . 3 comments
Hej Linda! 
Skulle du kunna visa nån teckning du ritat på bristol-pappret och något med det andra? Så man ser vilka skillnader det är? Jag försöker nämligen hitta ett nytt bra papper att rita på och tror det skulle hjälpa mycket! 
Du och din blogg är verkligen hur jävla grymma som helst!

Först vill jag säga: tack för dina fina ord! Så himla roligt att du tycker om min blogg!

Det som skiljer bristol-pappret (från märket Canson) från många andra papper är att det har en så himla slät gräng. Det vill säga, pappret är väldigt slätt med nästan inga ojämnheter. Det gör att skuggorna blir väldigt fina och jämna när man skuggar på det pappret. Till en början tyckte jag inte alls om pappret för att jag tyckte att det var för fint och nästan lite halt, men efter att ha använt det i något/några år nu så kan jag inte tänka mig använda ett annat papper, inte när det kommer till blyertsporträtt i alla fall.
Ni ser skillnaden i "grynigheten" i skuggorna.

ännu en skiss

posted in: sketches .2013-02-12 / 11:57:10 . 8 comments
Här kommer ännu en skiss, denna gång i kol, som jag skissade ihop på femton minuter i morse.

Igår när jag låg ensam i min säng i väntan på att somna slogs jag av en tanke. Kanske skulle jag ta och sälja några utav mina gamla verk? Målningar jag inte är lika fäst vid längre och som faktiskt skulle göra mer nytta på någon annans vägg än instängd i plastficka i min svarta mapp.

Jag vet inte riktigt varför jag klamrar mig fast vid mina målningar och teckningar så mycket, jag gör ju faktiskt ingenting med dem. När en teckning är klar så får den en plats i min svarta ritmapp, sen får den vara instängd där och samla damm. Jag har inte en enda målning eller teckning inramad och uppspikad på väggen hemma hos mig. När en teckning är klar glömmer och gömmer jag den, vilket är synd.

tankar

posted in: inspiration .2013-02-11 / 20:22:54 . 8 comments
Ibland känns det som om ingen riktigt förstår mig.
Jag försöker kommunicera och beskriva för omvärlden,
för mina nära och kära, hur jag tycker, tänker och mår.
Men jag lyckas aldrig. Inte kan jag vara så annorlunda?
För varje dag som går, drömmer jag mig bort mer och mer.
Bort från samhällets rutiner och krav,
bort från onda tankar och ideal.
Jag vill vara fri.
Jag vill lämna allt mörkt bakom mig.
Lämna all ångest, alla obetydliga ägodelar och ytliga problem.
Jag vill öppna mina ögon och se världen på ett annat sätt,
se mig själv och alla människor runt omkring mig med en ny, klar blick.
Jag tänker fylla mitt liv med färger, känslor, kärlek och
vänskap. Inte vara en i mängden, inte anpassa mig för andra.
Framförallt ska jag från och med nu, varje dag intala mig själv att jag
kan göra precis vad jag vill med mitt liv.
Jag bestämmer över min egen tid här på jorden.
Varenda dröm jag har kan slå in,
jag ska se till att de slår in.
Med tillräckligt mycket vilja, besatthet och kärlek, kommer de slå in.
Jag tänker aldrig göra mig själv eller mina drömmar mindre för någon,
aldrig någonsin.

-.-.-.-.-

Bilder via tumblr och tankar från en inspirerad, hoppfull men en aning plågad tonårssjäl.

nytt konstmaterial

posted in: everything .2013-02-11 / 09:07:04 . 3 comments
I förrgår hämtade jag ett paket som innehöll dessa underbara saker:

<> Ritpapper A4, Bristol - Canson
<> Akvarellpapper, Portofino - Cartiera Magnani
<> Ett set med blyertspennor, 8B-H - Faber Castell
<> Kolpennor i olika hårdheter/nyanser från olika märken (ska prova mig fram till en favorit)
<> Fixativ för blyerts och kol

Allt beställde jag på zinkvit.se.

sketching

posted in: sketches .2013-02-07 / 20:35:48 . 5 comments
Min tradition "onsdagsskissen" dog ju ut för någon månad sedan.. Men jag tänkte ta upp traditionen på nytt, men denna gång inte förhålla mig till någon speciell dag, utan jag kör någon/några skisser per vecka. Som vanligt kan ni från och med idag vara med och bestämma tema för nästa skiss. Förslag på tema kan ni lämna i kommentarsfältet.
Denna skiss/snabba teckning har inte något speciellt tema. Jag ritade vad jag kände för och använde mig utav blyerts och en grön färgpenna.

beautiful and true

posted in: everything .2013-02-07 / 10:54:38 . 2 comments
-via tumblr.

Jag väntar på ett paket, ett paket som innehåller lite nytt konstmaterial.
 
Med tanke på all konsumtionhets har jag försökt sluta konsumera så mycket som möjligt de senaste månaderna, vilket jag har lyckats med bra. Jag köper inte alls saker i samma utsträckning som förut och om jag ska vara ärlig så känner jag inte längre något behov av att köpa en massa kläder och liknande varje månad. 
Men igår insåg jag att jag knappt kan hålla i mina stumpar till pennor längre och att jag bara har tre ark papper kvar! Därför bestämde jag mig för att beställa hem lite nytt ritmaterial. Med ett litet sting av ångest i hjärtat (då konstmaterial är så himla, himla dyrt) klickade jag på en ruta där det stod någonting i stil med bekräfta köp och nu är alltså paketet på väg hem till mig.
Jag lovar att visa vad jag har köpt för någonting när jag fått hem allt.

grubbeligrubb

posted in: everything .2013-02-06 / 10:03:04 . 5 comments

Tittade igenom mitt arkiv och såg att jag för ungefär ett år sedan skrev ett inlägg om ombre. Jag blev så himla sugen på det igen, för det är så himla himla fint. Men jag vet inte om jag vågar färga..
Jag har inte varit hos frisören på över två år, då jag klipper mig själv. Jag vill inte lägga ut flera hundra på ett frisörbesök när jag har saxar hemma och ännu mindre någon tusenlapp på att färga hos frisören. Så om jag gör något med mitt hår så kommer jag göra det själv. Jag får grubbla vidare på detta..

I solemnly swear that I'm up to no good

posted in: everything .2013-02-03 / 15:01:00 . 25 comments
Jag har en underbar brevvän i Schweiz som jag brevväxlat med ett par månader. En brevvän som, precis som jag, är ett stort Harry Potter-fan. Vi skickar många kreativa brev till varandra och för någon vecka sedan skickade jag iväg ett handmålat Harry Potter-inspirerat brev till henne.
Själva brevet bestod av en "marauder's map" som jag målat för hand.
Från början var "kartan" bara ett vanligt vitt papper. Bakgrunden har jag målat med en tvättsvamp och resten med pensel. Jag använde mig utav akvarell.

<>

Jag hade en brevvän när jag var liten men det rann ut i sanden för många år sedan. Så när jag började brevväxla i höstas så mindes jag hur spännande det är! Att skicka kreativa, personliga brev på posten är något alla borde göra oftare, det är så mycket roligare än att bara skriva till varandra över internet.

brontë

posted in: books & music .2013-02-01 / 21:23:00 . 2 comments
Wuthering heights, Svindlande höjder. En av mina absoluta favoritböcker. Jag skulle hemskt gärna vilja äga ett exemplar som ser ut ungefär som på bilden, så himla himla fin!
linda


Linda Sundell

21 vårar och drömmer om att få se hela världen.
Det här är en plats för mina tankar, drömmar och min stora kärlek för konst, naturen, film och musik.

Låt inte rädsla hindra dig från att gå din egen väg, rädsla är livets stora motståndare.
Bli fri från den och du kan åstadkomma vad du än väljer att ägna din tid åt. Din tid på jorden är din, ingen annans.

Kärlek och frihet är det vackraste som finns och är något alla människor har rätt till.

artbylinda@hotmail.com