PORTRÄTT STEG FÖR STEG - DEL III (munnen)

posted in: Tutorials .2013-03-30 / 17:32:00 . 1 comments
Här kommer tredje delen i min så kallade "tutorial/stegförsteg"-serie där jag visar hur jag går till väga när jag bygger upp ett porträtt!

I den här "steg-för-steg"-serien så beskriver jag som sagt hur jag gör när jag ritar, vilka detaljer jag tänker på, hur jag skuggar och hur jag ritar proportionerna i ansiktet. I denna del kommer jag att visa hur jag ritar munnen!
Denna bildserie är tagen under tiden jag ritade på mitt senaste porträtt, föreställande Rooney Mara. Dock bar Rooney Mara ett mörkt läppstift på bilden jag ritade av så detta kanske inte är den bästa mun-tutorialen. Men utan läppstiftet hade munnen ändå nästan sett ut på samma sätt, bara en aning ljusare.
Som jag nämde i första delen av denna tutorial-serie så går processen i princip likadant till varenda gång jag ritar ett porträtt, oavsett vem det föreställer. Så skulle jag rita en mun på fri hand så skulle jag bygga upp den på samma sätt och ta med liknande detaljer som jag visar i denna del, fast den skulle se annorlunda ut i form och liknande.

Då kör vi igång med tutorialen! När jag ritar av munnar så är jag mest noga med att få formen identisk, det är himla svårt att få alla små detaljer identiska med orginalbilden. Blir alla små rynkor och fåror i läpparna inte precis likadana som på fotot så gör det ingenting, jag tycker inte det är så himla noga haha. Man kan leka och experimentera lite hur man vill med dem!


(Den här bilden råkade bli utav väldigt dålig kvalité och är full med fläckar, förlåt för det! Vet inte vad som hände.)

Det första jag gör är att jag placerar ut munnen. När jag gör det så tittar jag på olika avstånd och hur munnen förhåller sig till andra delar i ansiktet. Här kommer förklaringen till de blåa streck jag markerat ut:

-1 & 4: Dessa linjer markerar vart någonstans mungiporna sitter, dvs vart munnen börjar/slutar horisontellt. I och med att man föreställer sig en vertikal linje rakt upp så kan man se vart någonstans mungiporna skulle hamna i förhållande till övriga delar i ansiktet och på så sätt får man reda på både placeringen samt bredden av munnen. Linje 4 till exempel, där ser man att höger mungipa sitter precis rakt under mitten av höger ögas pupill.
-2: Denna linje visar vart någonstans den vänstra "toppen" på överläppen hamnar i förhållande till nästan, samt avståndet från "toppen" till näsan. 
-3: Denna linje visar samma sak som linje 2, fast vart någonstans den högra "toppen" av överläppen hamnar och hur stort avståndet till näsan är.
-5: Denna linje visar underläppens bredd.
1. När munnen är utplacerad fyller jag i konturerna lite mer.
2. Mitten på munnen "står ut" en aning från ansiktet och mungiporna hamnar då ofta lite "längre bak" eller "längre in i ansiktet" (vet inte hur jag ska uttrycka mig) och är därför ofta en aning mörkare än resten av munnen. (Inte alltid så pass svarta som Rooney Maras mun på detta porträtt, ha i tanke att hon bär ett mörkt läppstift på denna bild). För att få till en mörk nyans har jag använt mig av en mjuk penna, 5B till 8B brukar funka bra.
3. I och med att Rooney bär mörkt läppstift på bilden jag ritade av, hade läpparna en del kolsvarta ytor. Dessa ytor fyllde jag i helt med pennan (5B-8B).
4. På de ställen där det "glänser" i läppstiftet, alternativt på de ställen där läpparna är ljusare, syns alla fåror i läpparna, vilka jag ritar ut med en välvässad penna.
5. Här ville jag bara visa hur "fårorna" i läpparna kan se ut, de korsar ofta varandra och delar upp sig i olika "grenar".
6. I detta fall var nästan hela överläppen svart eller mörkt skuggad och dessa partier ritar/skuggar jag ut. Det enda stället på överläppen där man kan se fårorna i denna överläpp är i ett litet mörkt parti som jag markerat ut med en pil. Jag missade att ta kort på nästa steg, men det jag gjorde var att jag smetade ut dessa fåror med en stompfer så pass mycket att partiet blev mörkare och fårorna knappt syntes mer.

Utseendet på de olika detaljerna i läpparna varierar och ser olika ut hos alla människor. Men i och med att jag visar de detaljer jag ritade i just detta porträtt får ni en inblick i hur pass små och många detaljerna, jag väljer att ta med, egentligen är. 

7. Dags för underläppen! Jag börjar att markera ut de mörka partierna i mungiporna samt de mörka partierna längst upp respektive längt ned (har markerat ut de sistnämna partierna med pilar) på underläppen. Ytan mitt på underläppen "buktar ut" från ansiktet mest och det är där det oftat är ljusast eller glänser mest om man till exempel bär läppstift eller läppglans. Jag låter därför denna yta vara helt vit tills vidare. Det jag gör sedan är att jag ritar ut alla markanta fåror i underläppen med en välvässad penna. Så pass små detaljer brukar vara enklare att rita med en lite hårdare penna, jag brukar använda mig av en penna mellan 2H-2B när jag ritar så pass små och skarpa detaljer.
8. Här har jag ritat ut de flesta och mest markanta fårorna i underläppen. Som ni ser varierar de i form och nyans. Formen följer ofta läppens utbukting, dvs mitt på läppen är de, i detta fallet, raka. Till höger är de böjda åt höger och till vänster är de en aning böjda till vänster.  Fårorna består ofta inte enbart av en fin linje utan kan gå lite huller om buller. Pilarna x och y visar att de kan vara krokiga och hackiga. Pilen z visar en fåra som, upp mot mitten/öppningen av munnen, "delar upp sig". 

Man kan leka lite hur man vill med alla fåror och detaljer. En del läppar kan vara väldigt "rynkiga" och ha en massa fåror, medans andra kan vara nästan helt släta. Man kan rita hur man vill helt enkelt.
9. Det jag gör sedan är att jag börjar fylla i läpparna med blyerts. När jag gör det så använder jag mig utav pennor i olika hårheter: Mjuka pennor (5B-8B) ritar jag de svarta, mörkaste nyanserna med och till de lite ljusare, gråa nyanserna använder jag hårdare pennor (2H-2B). Jag skuggar aldrig med stompfern när jag ritar små läppar, det smetar bara ut alla små, fina detaljer jag ritat.

10. Här har jag fortsatt fylla i läpparna, de är mörkast i kanterna och ljusare/gråare mot mitten av underläppen. Jag har även lämnat små, smala partier helt vita. Dessa små vita partier blir liksom "ljusa" fåror/linjer i läppen. Alternativt sitter de bredvid en mörk fåra och liksom ger den mörka fåran ett intryck av att "gå inåt i läppen". Jag har markerat ut ett sådant vitt parti med pilen x, men som ni ser på alla tre bilderna finns det lite sådana vita linjer/partier överallt. Åh det är så krångligt att förklara, jag hoppas ni förstår vad jag menar!

11. När läppen är alltmer ifylld kan man lägga till lite mindre och inte lika markanta detaljer. Pilarna y och z visar små horisontella fåror/linjer. Dessa detaljer är så pass små att de nästan är omöjliga att få identiska med fotot man ritar av (om man väljer att rita av ett foto som jag gjort i detta fall) men jag tycker inte att det är så noga med att få dem lika. Jag tror ingen kommer att utbrista "ditt porträtt hade nog varit mer lik Rooney Mara om du inte hade ritat den där minidetaljen i läppen" haha.. Dock väljer jag ändå att rita dit så pass små detaljer, då jag tycker att alla små detaljer tillsammans ger mer liv åt teckningen.
12. Här har jag fyllt i hela läppen, och på denna bild som är en aning större än bild 11, är det lättare att se alla små detaljer jag försökt beskriva. Med strecken och pilarna jag märkt ut på denna bild ville jag bara visa att kanterna/konturerna på läpparna inte är helt jämna eller knivskarpa överallt. Vid den vänstra pilen samt vid överläppen kan ni se att kanterna på läpparna inte alltid har samma nyans, utan kan vara mörkare eller ljusare på vissa ställen. Pilen till höger visar att kanten vid underläppen är ojämn och lite hackig. Nu ser ju som tidigare nämnt dessa detaljer ut precis på detta sätt för att de såg ut ungefär så på orginalfotot jag ritade av. Jag vill återigen säga att alla läppar ser olika ut och att man kan välja att rita dem precis hur man vill.

13. Om ni jämför bild 12 med bild 13 så ser ni att mittpartiet av underläppen är ljusare på bild nummer 13. Det jag har gjort är att jag har tagit en knådgummi och tryckt i mitten längs underläppen. En del av blyertsen har då "sugits upp" och underläppen har blivit en aning ljusare. Detta gjorde jag för att jag ville få läpparna lite ljusare för att ge intryck av att "står ut" och att de "glänser i ljuset" en aning. Sedan är läpparna helt klara!

Åh, kvalitén på slutbilden blev så himla himla dålig. Jag vet inte vad som hände med min kamera, jag ritade hennes mun mitt i natten och ljuset var väldigt dåligt.. Men redigeringsprogrammet jag fixar alla mina bilder i är inte heller det bästa.. För en bättre, utzoomad slutbild på läpparna kan ni titta på det färdiga porträttet här.

<>

I nästa del kommer jag beskriva hur jag ritar upp ansiktsformen och sedan skuggar hela ansiktet. Öron, hår och hals kommer jag inte att visa hur jag ritar då detta porträtt inte var det bästa sättet att visa dem på. Jag får helt enkelt visa fler delar än öga/ögonbryn/näsa/mun/ansiktsform/hud någon annan gång.

Som sagt går alla till väga olika när man ritar och i dessa tutorials/stegförsteg-inlägg så förklarar jag min ritprocess så noga jag kan. Förhoppningsvis uppskattar några av er dem och kanske får ni även små tips och liknande. Massor med kramar!
Kommentarer
Postat av: emma

Tack :)

2013-03-31 @ 10:01:34
- Alla teckningar som visas i min blogg är ritade eller målade av mig. Ingen av mina teckningar får därför kopieras eller användas utan min tillåtelse, så fråga först om du vill använda någon av mina teckningar
- Frågor om beställningar? Kontakta mig via [email protected]

Kommentera inlägget här:

what's your name?
Kom ihåg mig?

E-mail: (publiceras ej)

URL/do you have a blog?

Your thoughts:

Trackback
linda


Linda Sundell

21 vårar och drömmer om att få se hela världen.
Det här är en plats för mina tankar, drömmar och min stora kärlek för konst, naturen, film och musik.

Låt inte rädsla hindra dig från att gå din egen väg, rädsla är livets stora motståndare.
Bli fri från den och du kan åstadkomma vad du än väljer att ägna din tid åt. Din tid på jorden är din, ingen annans.

Kärlek och frihet är det vackraste som finns och är något alla människor har rätt till.

[email protected]
  • bloglovin